Hop til hovedindholdet

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud logo

Fra forbrug over afhængighed til misbrug


Dato og tid

Torsdag d. 27. april 2017 kl. 09:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Onsdag d. 26. april 2017 kl. 10:00

Sted

Odin Havnepark, Mødecenter Fabrikken, Lumbyvej 17F, 5000 Odense C Odin Havnepark, Mødecenter Fabrikken
Lumbyvej 17F
5000 Odense C

Fra forbrug over afhængighed til misbrug


Arrangementsbeskrivelse

 

Vi ser i disse tider, at behandlingen af misbrug og afhængighed er under forandring. Først og fremmest kan nævnes debatten og beslutningen om legalisering af cannabis til medicinsk forbrug, hvor der i debatten også identificeres perspektiver om at afkriminalisere cannabis til privatforbrug.

Derudover lever vi i et komplekst samfund i hastig vækst og udvikling, hvilket tilsyneladende udvikler eller bringer nye afhængighedsformer frem til overfladen, der tillægges vores bevidsthed næsten dagligt såsom afhængighed af skærme, afhængighed af computerspil og gaming, købemani, træningsafhængighed, afhængighed af sex og porno og listen kunne med fordel være meget længere.  

LOS ser netop dette som en mulighed for at kunne påvirke beslutningstagere og give faglige indspark fra praksis, der kan hjælpe med at forme misbrugs- og afhængighedsområdet til det bedre, og derfor inviterer LOS til nærværende seminar. Programmet byder på flere oplæg, der indbyder til faglig refleksion. Derefter arbejdes der i grupper med at lave fagpolitiske udspil, LOS kan tage med videre i det politiske arbejde for at fremme de bedste betingelser forudsatte borgere med misbrug eller afhængighedsforhold.

Tilmelding til seminariet er bindende.

09:00-09:30

Ankomst, kaffe/the, let morgenmad

09:30-09:50

Åbning af seminariet

LOS – De private sociale tilbud

09:50-10:35

Forbrug kontra afhængighed eller misbrug - Er der en klar grænse?

Mette Kronbæk, Professionshøjskolen Metropol

Hvad sker der i samarbejdet mellem professionel og borger, hvis der ikke er enighed om, hvorvidt borgeres brug af eksempelvis rusmidler er problematisk? Med oplægget undersøges hvilke konsekvenser det kan have for borgere, alt efter om de bliver defineret som værende forbrugere, misbrugere eller afhængige.

10:35-10:45

PAUSE

10:45-11:30

Kan viden om hjernen hjælpe os til at forstå afhængighed?

Morten Overgaard, Aarhus Universitet

Dette oplæg vil præsentere neurovidenskabelige resultater og viden med henblik på at forstå og forklare hvordan afhængighed ikke bare kan eksistere – men hvorfor det er en naturlig og nødvendig konsekvens af hjernens funktion. Indsigterne forklarer hvorfor afhængighed af forskellige stoffer eller handlinger er forskellige, hvordan de er ens, og de kan vise en retning for (men ingen konkrete eksempler på) behandlingsmæssig indsats.

11:30-12:15

Afkriminalisering og misbrugsbehandling

Mads Uffe Pedersen, Center for rusmiddel forskning (AU)

I Danmark har vi siden 2004 haft en nultolerance politik overfor besiddelse af alle former for illegale stoffer (inklusiv cannabis). Denne nultolerance politik har vist sig primært at ramme de mest udsatte borgere. I stedet for at hjælpe de udsatte straffes de, hvilket kun gør svært til endnu sværere. Men hvordan kunne det gøres anderledes? I dette oplæg vil der blive præsenteret forskellige afkriminaliserings/legaliserings-modeller, som forholdes til behandling af misbrug. Det diskuteres endvidere hvad der er god misbrugsbehandling.

12:15-13.15

FROKOST

13:15-14:30

Workshops

14:30-14.45

PAUSE

14:45-15:15

Misbrugsportalen – Behovet for viden om afhængighed og misbrug

Amanda Bredahl og Anne Marklund Andreassen, Misbrugsportalen

Anne og Amanda fortæller om Misbrugsportalens historie og portalens særlige fokus på at samle viden og rådgivning om misbrug og diverse afhængighedsformer under samme ’tag’. Herunder vil oplægget komme ind på Misbrugsportalens projekter, målgrupper og tilgange til mennesker med misbrug og afhængighedsforhold.

15:15-16:00

Opsamling, farvel og tak

WORKSHOPS

Workshop 1

Afkriminalisering og legalisering – muligheder og begrænsninger i misbrugsbehandlingen

Tovholder: Mads Uffe Pedersen

Hvilke fordele og ulemper har afkriminalisering og legalisering af rusmidler for arbejdet med afhængighed og misbrug. Bør misbrug- og afhængighedsbehandlingen i Danmark tænkes anderledes? Workshoppen sætter fokus på, hvordan behandlingssteder og kommuner kan samarbejde om nye og lovende måder, for at hjælpe borgere med misbrugsforhold. 

Workshop 2

Kontrol og autonomi i behandlingsarbejdet med misbrug og afhængighed

Tovholder: Mette Kronbæk

Workshoppen vil handle om, hvordan der kan arbejdes med rusmiddel- og andre afhængighedsproblematikker i spændingsfeltet mellem kontrol og autonomi. Hvilke forforståelse/viden hos de professionelle om rusmiddel- og andre afhængighedsproblematikker kan står i vejen for et samarbejde med borgerne, og hvorledes kan borgerne selv tager ”teten” på deres egen behandling, herunder også deres forbrug? Workshoppen skal munde ud i forslag til, hvorledes der kan arbejdes løsningsorienteret med borgerens rusmiddelbrug eller adfærd i samarbejde med borgerne.



Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >